Clients / AbdulHamid Darani
Skills Used / Design,Archicad,Photoshop
View Project

Design Notes:
most influential in the design of the interior layout was the fact that all four facilities i.e the library,museum,coffee house and architectural conservation office should be able to operate within the building without relying on other facilities entrances.
The wet areas as well as other common areas such as conference/multipurpose room had to be accessible to all three facilities.the building is symmetrical forming a u shape.3 levels,a normal basement,a double volume floor and one volume upper floor.the symmetry provided an opportunity of splitting the building vertically into three sections,two flanks and a middle triple volume centre part.
by introducing a new staircase in the centre volume i was able so succesfully split literally so to speak the building into three spaces both vertically and horizontally
i.e the library spaces stacked along left the coffee house and common areas at the centre and the museum and arch conserv office stacked along right flank.
the facility is approached from its grand entrance right into the coffee house at this point one can be able to move into all the other spaces.the library has its entry on the left,
with the museum on the right.downstairs into common areas toilets and multipurpose space which links the library administration spaces on the left and the arch conserv offices on the right.
access to the exterior/back of the building where the parking spaces for the facility are retained are also accessed from the common spaces ie toilets and mp rm.
partitioning
in the design i used an additive approach,seeking to minimise changes to the interior walls and partitions as well thus allowing the building to be able to be restored to its former state should the need for that arise in the future.
the only changes that were subtractive were that withing the multi purpose room where i propose the removal of the central columns.the reason for this is simply because they are not load bearing and too close(3.5m apart)
and the space above was open space so a simple beam reinforcement across the end columns would only reduce the ceiling height by 350mm and the quality of space would be greatly enhanced by having no columns in between the 7m span room.
the only centre column retained would be well dressed and is atached to projection equipment is stored,also partitioning system separating/dividing the space into two as the function would require.the partitions introduced are both light and modern
glass aluminium mullions,wood panelling.
lighting
the design i have to admit is greatly influenced by what i observed with westgate-a central roof skylight providing ample natural ambience for the central space and other spaces oriented towards this well naturally lit atruim lyk space.in the design there is ample natural light from the windows with the exception of the central area in the basement.in the design i used the opportunity provided by the staircase being in the central space to channel the natural light down to the central basement through
the use of a combination of white reflective surfaces and frosted laminated glass supported on steel skeleton to allow light to filter through.the spaces in the museum are also purely white both as a means of highlighting the artwork and as a means of accentuating light.
character of spaces/styles/concepts/design language
the interiors style are differentiated and distinct frm each other both as a means of differentiating the different functions but also because they allowed me to explore simultaneously several styles in a single design.
The coffee house style is a mixture of early victorian/early american/islamic language characterised by intricate flowered carvings and copper vedigree grills.there is extensive use of timber carved decorative features the centre volume being the most dominant space is also the most commonly used space and as such had to be the coffee house.it despite being a facility of its own,doubles as a lobby space cum lounge for the other functions namely the museum and the library as well as the conservation office.the design intends to create provocation and drama though in a subtle manner the space is a dominant interior designed as an exterior space.one is to feel as though outside yet u are actually inside.the use of grilled balconies with ferns/plants as well as stone flooring used all are to enhabce /accentaute the concept of exterialty.the lights at the columns etc the roof skylight adds to the theme by its powerful stream of natural light.the colours used mostly warm-browns,reds,yellows.
in the library the design seeks to create a residential setting of a study.the idea is to create a relaxing atmosphere of being at home despite being in a public library.this is simply done through the use of curtains and drapery with decorative valances and wood panelling.the decorations however are more homely as opposed to the extensive old early vernacular style of the coffee house.however as one moves downstairs into the administrative/office areas of the library the style changes to that of an ultra modern facility.glass,aluminium and steel skeletons framing glass and industrial laminates materials.the furniture as well is modern.
the museum is designed purely white.The museum style is cool minimalist. Silent unobtrusive pure white interior contemporary in style,simple,calm and light
The windows are not curtained but all have white-painted Shutters, Apart from The art itself, there is almost no colour inside or out, although the grey shingles. paving-stones, variations In floor colour and some metal lamps all stand out against the white woodwork, walls and the white Upholstered furniture .
the reception desk top finished in white marble white woodwork painted panels